NEA
νέα από το φαρμακείο μας
μητέρες που καπνίζουν - εγκέφαλου & αναρρώση - ψύχωση - παχυσαρκία - ροχάλισμα
Mητέρες που καπνίζουν, αναπνευστικές λοιμώξεις και η ημερομηνία γέννησης συμβάλλουν στο πόσο γρήγορα γερνούν οι πνεύμονες, αναφέρει νέα έρευνα.
Η έρευνα αποκάλυψε 3 παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση των πνευμόνων. Πρώτος παράγοντας είναι το να έχει κάποιος μητέρα που κάπνιζε στην εγκυμοσύνη. Επίσης αν κάποιος γεννήθηκε το χειμώνα.
Τρίτη αιτία είναι αν κάποιος εμφάνισε σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη σε πολύ νεαρή ηλικία.
Άνθρωποι που έχουν εκτεθεί σε αυτούς τους παράγοντες έχουν πιο γρήγορη έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας, που πρακτικά σημαίνει ταχύτερη διαδικασία γήρανσης.
Ωστόσο, αυτό γίνεται εμφανές μόνο αν αυτοί αρχίσουν το κάπνισμα ή αν άλλοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν μέρος των πρώτων χρόνων της ζωής τους.
Η Cecilie Svanes, του University of Bergen στη Νορβηγία, δήλωσε ότι είναι λογικό πως η ανάπτυξη στην αρχή της ζωής επηρεάζει επίσης τα συστήματα που διατηρούν τον οργανισμό και επιδιορθώνουν τις βλάβες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν ανέχονται την έκθεση σε ορισμένες τοξίνες αργότερα. Και αυτό ανακάλυψε η έρευνα.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PlosONE, εστίασε σε 12.800 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 70 ετών για να ανακαλύψει αν παθήσεις στα πρώτα χρόνια επηρεάζουν επίσης τη γήρανση των πνευμόνων. Πηγή: univadis
Η ικανότητα του εγκεφάλου να αναρρώνει από τραυματισμούς είναι αξιοσημείωτη αλλά χρειάζεται χρόνος και ανάπαυση.
Νέα έρευνα του Georgetown University Medical Center βοηθά τους νευροεπιστήμονες να καταλάβουν γιατί.
Νέα στοιχεία από πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι ο εγκέφαλος αποτυγχάνει να κάνει τις κατάλληλες ‘’επιδιορθώσεις’’ όταν δεν έχει αρκετό χρόνο μετά από τον τραυματισμό.
Για να εξετάσουν τις ικανότητες αποκατάστασης του εγκεφάλου στα πειραματόζωα, οι ερευνητές υπέβαλαν ποντικούς σε σειρά από διασείσεις- ορισμένους σε μια ελαφριά διάσειση καθημερινά για 30 ημέρες και σε άλλουςμια ελαφριά διάσειση εβδομαδιαίως για 30 εβδομάδες.
Ορισμένα πειραματόζωα υπέστησαν μια διάσειση μόνο, για να καθοριστεί η βάση της ανάκαμψης. Αυτά έχασαν 10 έως 15% των νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλο βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν εμφάνισαν φλεγμονή ή κυτταρικό θάνατο.
Η ικανότητα ανάκαμψης ήταν σημαντικά εξασθενημένη όταν οι ποντικοί εμφάνιζαν διάσειση σε καθημερινή βάση. Οι συγκεκριμένοι ποντικοί είχαν φλεγμονή και κυτταρικό θάνατο.
Ο Mark P. Burns, του GUMC, δήλωσε ότι η βλάβη έγινε σταδιακά χειρότερη για 2 μήνες και παρέμεινε εμφάνισης ένα χρόνο μετά από το τελευταίο γεγονός.
Ποντικοί που είχαν μια εβδομάδα ανάρρωσης ανάμεσα από κάθε διάσειση εμφάνισαν εικόνα ανάκαμψης και νευρωνικής αποκατάστασης σε ευθυγράμμιση με τη βάση. Για τους συγκεκριμένους ποντικούς όλες οι νευρωνικές συνδέσεις αποκαταστάθηκαν εντός 3 ημερών ξεκούρασης.
Ο Burns δήλωσε ότι είναι καλά νέα ότι ο εγκέφαλος μπορεί να ανακάμψει από ισχυρό χτύπημα αν έχει αρκετό χρόνο να ξεκουραστεί.
Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι ο εγκέφαλος δεν αναλαμβάνει την αποκατάσταση της ισορροπίας όταν τα γεγονότα δεν απέχουν πολύ χρονικά.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Pathology. Πηγή: univadis
Eρευνητές του University of Granada ανακάλυψαν ότι ένας άνθρωπος έχει εφτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει ψύχωση μετά από επανειλημμένα τραυματικά γεγονότα στη βρεφική και παιδική του ηλικία.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychiartric Research πραγματοποιήθηκε σε 60 ζευγάρια αδερφών από τα οποία ο ένας αδερφός είχε ψύχωση και ο άλλος όχι.
Η έρευνα επίσης συσχετίζει την έντονη χρήση μαριχουάνας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας ως παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση ψύχωσης.
Άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν κάνναβη περισσότερες από 5 φορές την εβδομάδα είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψύχωση, σύμφωνα με την έρευνα. Ο κίνδυνος επίσης αυξανόταν σε ανθρώπους με ‘’νευρωτική προσωπικότητα’’.
Ερευνητές εξέτασαν ποια χαρακτηριστικά που μοιράζονταν τα αδέρφια συνδέονταν με την ψύχωση και ποια όχι.
Ο Manuel Gurpegui και ο Jorge Cervilla, δήλωσαν ότι η έρευνα φέρνει στο φως την ανάγκη να λαμβάνουν υπόψη τα παραπάνω οι γιατροί όταν αξιολογούν τους ασθενείς τους. Πηγή: univadis
Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να είναι καλός δείκτης πιο επιθετικών μορφών καρκίνου στον προστάτη, ανακάλυψαν ερευνητές του Northwestern University σε πρόσφατη έρευνα.
Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες που ανακάλυψαν ότι ασθενείς με λιγότερη βιταμίνη D στο αίμα τους μπορούσαν να έχουν πιο επιθετικούς όγκους αλλά η νέα έρευνα έδειξε άμεση σχέση με βάση το πότε εξετάστηκε ο ασθενής.
Τα επίπεδα βιταμίνης D είναι ήδη γνωστό πως αποτελούν βιοδείκτη για οστική πυκνότητα και ότι καθιστούν άλλες νόσους πιο επιθετικές. Επομένως, τα ευρήματα δεν προκαλούν μεγάλη έκπληξη.
Ο Dr. Adam Murphy, δήλωσε ότι η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να προβλέψει τον επιθετικό καρκίνο στον προστάτη ως βιοδείκτης.
Οι ερευνητές επέλεξαν 190 άντρες που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση προστάτη λόγω καρκίνου μεταξύ 2009 και 2014.
Μεταξύ των ασθενών οι ερευνητές ανέφεραν ότι το 45,8% είχε πιο επιθετικούς καρκίνους του προστάτη, με σημαντικό ποσοστό να έχει επίσης έλλειψη βιταμίνης D που διαγνώστηκε πριν την εγχείρηση.
Ο Murphy δήλωσε ότι όλοι οι άντρες θα πρέπει να αναπληρώνουν τα επίπεδα βιταμίνης D στο φυσιολογικό, με βάση το ρόλο της στην υγεία των οστών και σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού. Θεωρεί ότι είναι έξυπνο προληπτικό μέτρο φροντίδας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jourmal of Clinical Oncology. Πηγή: univadis
Aνθρωποι που είναι παχύσαρκοι έχουν χειρότερη μνήμη σε σχέση με τους πιο αδύνατους, αναφέρει μικρή έρευνα.
Δοκιμές σε 50 ανθρώπους έδειξαν ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος συνδέεται με χειρότερη επεισοδιακή μνήμη ή ικανότητα να θυμάται προηγούμενες εμπειρίες.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Quarterly Journal of Experimental Psychology, αναφέρει ότι λιγότερο ζωηρή μνήμη των πρόσφατων γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία.
Ωστόσο, άλλες πλευρές της μνήμης, όπως οι γενικές γνώσεις, δεν επηρεάζονται.
Πειράματα σε ποντικούς έδειξαν προηγουμένως ότι με μεγάλη περίμετρο μέσης συνδυάζονται πιο φτωχές επιδόσεις σε τεστ μνήμης, αλλά οι ενδείξεις στους ανθρώπους ήταν μεικτές.
Το τελευταίο πείραμα εστίασε στην επεισοδιακή μνήμη, που θυμάται τη μυρωδιά του καφέ ή του να κρατά κάποιος το χέρι ενός ανθρώπου.
Πενήντα άνθρωποι με Δείκτη Μάζας Σώματος που κυμαινόταν από 18 έως 51 συμμετείχαν σε τεστ μνήμης.
Έπρεπε να κρύβουν αντικείμενα σε διαφορετικές στιγμές και σε διαφορετικές σκηνές, που εμφανίζονταν στην οθόνη του υπολογιστή.
Στη συνέχεια έπρεπε να θυμηθούν τι αντικείμενα είχαν κρύψει, πού και πότε.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σκορ των παχύσαρκων ήταν 15% χαμηλότερα από αυτά των πιο αδύνατων.
Η Dr Lucy Cheke, του University of Cambridge, υποδεικνύει ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ οδηγεί σε μείωση της ζωντάνιας της μνήμης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμφανίζεται αμνησία.
Ωστόσο, αν άνθρωποι έχουν λιγότερο δυνατή μνήμη πρόσφατου γεύματος, με λιγότερο ισχυρή επίδραση στον εγκέφαλο, τότε μπορεί ενδεχομένως να έχουν λιγότερες ικανότητες να ρυθμίζουν το πόσο θα φάνε αργότερα.
Οι ορμόνες της πείνας παίζουν τεράστιο ρόλο στην ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε, αλλά ήδη έχει αναγνωριστεί ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το μυαλό μας.
Άνθρωποι που παρακολουθούν τηλεόραση ενώ τρώνε έχει φανεί πως τρώνε περισσότερο ή πεινάνε συντομότερα.
Όσοι έχουν αμνησία τρώνε πολλά γεύματα σε μικρό διάστημα.
Η Dr Cheke, κατέληξε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουνε με όρους συμβουλών, αλλά αρχίζουμε να παρατηρούμε τους μηχανισμούς με τους οποίους διαιωνίζεται η παχυσαρκία.
Η συγκέντρωση στο φαγητό αποτελεί μήνυμα εδώ και καιρό αλλά μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολη για τους υπέρβαρους.
Η ερευνήτρια αισιοδοξεί ότι η γνώση αυτού που συμβαίνει θα βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν τρόπους βοήθειας. Πηγή: univadis
Τα παιδιά συνήθως ροχαλίζουν πότε πότε και αυτό συχνά δεν είναι επιβλαβές. Ωστόσο, παιδιά που ροχαλίζουν συχνά και έχουν αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα συγκέντρωσης και μαθησιακές δυσκολίες.
Νέα έρευνα της Sahlgrenska Academy δείχνει ότι πολλοί γονείς παιδιών που ροχαλίζουν δεν έχουν επίγνωση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με το συχνό ροχαλητό στα παιδιά.
Το περιοδικό ροχαλητό στα παιδιά δεν είναι ασυνήθιστο. Ωστόσο, όταν το ροχαλητό γίνεται επίμονο και το παιδί εμφανίζει άπνοια ύπνου επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κούρασης την ημέρα, συγκέντρωσης και μαθησιακών δυσκολιών, βρεξίματος του κρεβατιού και καθυστερημένης ανάπτυξης.
Έρευνα στο σουηδικό πληθυσμό που μελέτησε την εμφάνιση ροχαλητού και άπνοιας ύπνου σε 1.300 παιδιά ηλικίας 0-11 ετών ανακάλυψε ότι περίπου το 5% των παιδιών που εξετάστηκαν ροχάλιζαν αρκετές φορές την εβδομάδα. Παρά το έντονο ροχαλητό, μόνο περίπου το ένα τρίτο των παιδιών που ροχάλιζαν αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για το πρόβλημά τους.
Η Gunnhildur Gudnadottir, ερευνήτρια της Sahlgrenska Academy, δήλωσε ότι παιδιά με επίμονο ροχαλητό συχνά έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα αυτό αφορά παιδιά με άπνοια ύπνου.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως υπάρχει μικρή επίγνωση των αρνητικών αποτελεσμάτων των διαταραχών αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου στην υγεία των παιδιών και ότι οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί.
Πρόσθεσε, ότι συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πώς λαμβάνουν πληροφορίες οι γονείς για την πάθηση και πώς μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια. Πηγή: univadis