ΑΡΘΡΑ

συμβούλες και πληροφορίες

Διαβήτης

Η γνώση αποτελεί όπλο, στον αγώνα κατά του διαβήτη.

Λίγα λόγια και χρήσιμες συμβουλές για τον διαβήτη, την δίαιτα και την άσκηση του διαβητικού

Ο διαβήτης εμφανίζεται εξ’αιτίας έλλειψης ινσουλίνης, αναποτελεσματικότητάς της ή «αντίστασης» στην δράση της. Η παχυσαρκία, η λανθασμένη διατροφή και ο σύγχρονος τρόπος ζωης αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, χρειάζονται ινσουλίνη για να επιβιώσουν. Αντίθετα, οι τύπου 2, μπορούν με σωστή διατροφή, άσκηση και συχνά με φαρμακευτική αγωγή να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου τους στο αίμα. Ωστόσο, σε δύσκολες περιπτώσεις απαιτείται και εκεί ινσουλίνη.

Η συμπτωματολογία του τύπου 1 είναι πιο πολύ αναγνωρίσιμη, από του τύπου 2. Συνήθως , όσοι ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν συμπτώματα διαβητικού.

Ο τύπος 2 διαβήτη τυπικά εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 40. Πρόσφατα όμως, υπάρχει δραματική αύξηση των περιπτώσεων και σε ηλικίες 30-39 ή ακόμα και σε σχολικές ηλικίες. Κύρια αιτία για αυτό, είναι η παχυσαρκία και ο σύγχρονος τρόπος ζωης.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 είναι, άτομα άνω των 45 που έχουν υπέρταση ή είναι υπέρβαροι, άτομα άνω των 45 με έναν ή περισσότερους συγγενείς με διαβήτη, άτομα άνω των 55 και άτομα με καρδιακές παθήσεις.

Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους, μπορεί να είναι ευεργετική για την κατηγορία των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Έρευνες δείχνουν , ότι απώλεια βάρους 1 κιλού τον χρόνο ισοδυναμεί με αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωης κατά 3-4 μήνες.

Η τακτική άσκηση, ανεξάρτητα από την ηλικία, βοηθά σε οποιονδήποτε τύπο διαβήτη, εκτός της περίπτωσης υψηλών επιπέδου σακχάρου σε διαβήτη τύπου 1. Ακόμα και 10 λεπτά ελαφριάς άσκησης 3 φορές την ημέρα, βοηθούν αρκετά. Υπολογίζεται ότι η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έπειτα από άσκηση διαρκεί για περισσότερο από 12 ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό συνεπάγεται και με μείωση της φαρμακευτικής αγωγής.

Είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και ειδικά πριν από την άσκηση. 

Εκτός από την άσκηση, η δίαιτα βοηθά πολύ στην ρύθμιση του σακχάρου. Η κατανάλωση ίδιας ποσότητας τροφής και στην ίδια ώρα καθημερινά προσφέρει μεγάλη βοήθεια στον διαβητικό. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση των φαρμάκων και την άσκηση.

Έτσι είναι λάθος να χάνουμε βάρος αποφασίζοντας να καταργηθεί κάποιο από τα γεύματα της ημέρας. Όπως επίσης λάθος είναι και οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτείνες.Ο καλύτερος τρόπος είναι η κατανάλωση μικρών και τακτικών γευμάτων σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι σύγχρονες δίαιτες διαβητικών έχουν πάψει να είναι εξοντωτικές, όπως στο παρελθόν.

Προσοχή μεγάλη στην κατανάλωση γλυκών που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Οι τροφές αυτές έχουν κάποια θερμιδική αξία και δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες γιατί προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους. 

Επίσης, μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Μόνο μικρές ποσότητες επιτρέπονται.