ΑΡΘΡΑ

συμβούλες και πληροφορίες

Αυπνία

Λίγα λόγια για μια διαταραχή που πλήττει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Στατιστικά στην διάρκεια ενός έτους το 30-40% του πληθυσμού παρουσιάζει αυπνία. Ποιές λύσεις μπορεί να μαςδώσει το φαρμακείο ?

Η αυπνία επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωης μας.

Ο ύπνος είναι μια φυσική λειτουργία, απαραίτητη για την ανθρώπινη υγεία. Επηρεάζει την σωματική, ψυχική και πνευματική κατάσταση ενός ατόμου. Η αυπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου που σχετίζεται με προβλήματα στην έναρξη, διατήρηση, διάρκεια και συνολική ποιότητα του ύπνου. Είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζει ο συνολικός πληθυσμός κατά 30-40%, τουλάχιστο μια φορά, μέσα σε ένα χρόνο.

Αυτοί που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυπνία είναι γυναίκες ηλικίας άνω των τριάντα, ηλικιωμένοι, διαζευγμένοι, άνθρωποι σε διάσταση, χήροι και άτομα χαμηλού κοιωνικοικονομικού προφίλ. Στις αιτίες συνγκαταλέγονται περιβαντολλογικοί παράγοντες, η ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, η κατανάλωση αλκοόλ, καφείνης και νικοτίνης, χρήση φαρμάκων, διάφορες ασθένειες κλπ Φάρμακα που σχετίζονται με την αυπνία είναι: αναβολικά στεροειδή, αντινεοπλασματικά, αντιπαρκινσονικά, αντιψυχωτικά, διουρητικά, κορτικοστεροειδή, αποσυμφορητικά, λεβοθυροξίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντισυλληπτικά, θεοφυλλίνη κα.

Η θεραπεία της αυπνίας μπορεί να γίνει χωρίς ή με φάρμακα. Στο φαρμακείο χωρίς την συμβουλή ιατρού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτικά σκευάσματα κατά της αυπνίας.

Θα πρέπει όμως πρώτα ή σε συνδυασμό με το σκεύασμα που θα πάρουμε, να ακολουθήσουμε κάποιες τεχνικές για τον ύπνο. Δηλαδή, αποφεύγουμε κατανάλωση αλκοόλ και διεγερτικών ουσιών όπως καφείνη και νικοτίνη 4-6 ώρες πριν τον ύπνο. Αποφεύγουμε να κοιμόμαστε κατά την διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγουμε μεγάλα και βαριά γεύματα πριν τον ύπνο. Δεν κάνουμε γυμναστική ή έντονη άσκηση 5-6 ώρες πριν τον ύπνο. Απομακρύνομε από το υπνοδωμάτιο ό,τι μπορεί να μας επηρεάσει όπως φως, ήχοι, αρώματα, ενώ φροντίζουμε να διατηρούμε ευχάριστη την θερμοκρασία του υπνοδωματίου, χωρίς υπερβολές. Χαλαρώνουμε κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο. Προσπαθούμε να ξυπνάμε σταθερά την ίδια ώρα. Περιορίζουμε την χρήση του υπνοδωματίου από άλλες δραστηριότητες ( υπολογιστής, τηλεόραση κλπ ). Εαν δεν έχουμε κοιμηθεί εντός 20 λεπτών σηκωνόμαστε από το κρεβάτι και επιστρέφουμε όταν νιώθουμε κουρασμένοι.

Σε ποιαδήποτε περίπτωση, όταν θα πρέπει να πάρουμε φάρμακα για την αυπνία, αυτό θα πρέπει να γίναι με την οδηγία ιατρού. Για τα φυτικά σκευάσματα δίνουμε εξίσου την ίδια προσοχή με τα φάρμακα. Αυτά τα σκευάσματα συνήθως περιέχουν βαλεριάνα, μελισσόχορτο, χυμό πορτοκαλιού κα.

Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να συζητήσουμε με τον φαρμακοποιό ποιά είναι η αιτία της αυπνίας και εαν οι τεχνικές ύπνου ακολουθούνται ή όχι και εαν έχουν αποτέλεσμα. Ο λόγος που πρέπει να προσέχουμε ακόμα και στην λήψη φυσικών σκευασμάτων που βοηθούν στον ύπνο, είναι πως ακόμα και αυτά σε μακροχρόνια χορήγηση μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Για παράδειγμα η βαλεριάνα που θεωρείται απόλυτα ασφαλής, δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά και επιληπτικούς, ενώ αντεδείκνυται σε συνχορήγηση βενζοδιαζεπινών, βαρφαρίνης, φαινυντοίνης κλπ

Για τον λόγο αυτό σε ηλικιωμένα άτομα που έχουμε κατανάλωση πολλών φαρμάκων ή υπάρχουν ασθένειες ΚΝΣ, η προσοχή μας πρέπει να είναι ιδιαίτερη.