ΑΡΘΡΑ

συμβούλες και πληροφορίες

Paraben στα καλλυντικά. Πόσο επικίνδυνα είναι ;

Tα parabens χρησιμοποιούνται από την δεκαετία του 1920. Χημικά, έχουν απλή δομή. Η βασική χρήση τους, είναι  για την αποφυγή της ανάπτυξης μικροβίων σε τροφές, φάρμακα και καλλυντικά.

Τα πιο γνωστά parabens είναι τα methyl, ethyl, propyl, isobutyl, butyl και benzyl paraben. Το πρώτο συνθετικό του ονόματός τους καθορίζει την αλυσίδα άνθρακα, που τα κάνει και ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

Η κατηγορία αυτή των χημικών ουσιών χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία ως συντηρητικά.

Αυτά που χρησιμοποιούνται συχνότερα, είναι τα methylparaben, propylparaben και butylparaben. Συνήθως, περισσότερα από ένα από αυτά τα συστατικά, περιέχονται σε κάθε προιόν και πάντα σε συνδυασμό με άλλα συντηρητικά. Αυτή η τακτική, διευκολύνει τις βιομηχανίες να έχουν στα προιόντα τους μικρή περιεκτικότητα σε parabens, αλλά και να επιτυγχάνουν την μέγιστη προστασία τους από μικροοργανισμούς. Τα συντηρητικά είναι απαραίτητα στα προιόντα αυτά, για την προστασία τους από την ανάπτυξη μικροβίων και για την διατήρηση της υφής τους.

Υπάρχουν προιόντα που δεν περιέχουν  parabens, αλλά άλλους τύπους συντηρητικών.

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο έγκυρες έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, για τα parabens για την χρήση τους και την ασφάλειά τους, ήταν το 1984 από τον Elder. Σύμφωνα με αυτή την μελέτη 13.200 καλλυντικά προιόντα της εποχής, περιείχαν κάποιο από τα γνωστά parabens ή συνδυασμό τους.

Η έρευνα κατέληξε, πως τα προιόντα αυτά ήταν ασφαλή για τον άνθρωπο σε περιεκτικότητα paraben μέχρι 25%. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτά περιέχονται σε ποσοστά από 0,01 εως 0,3%. Ακόμα, με βάση άλλες μελέτες που είχαν γίνει έδειξαν πως τα parabens είχαν δράση όμοια με τα οιστρογόνα. Ωστόσο, η οιστρογονική δράση τους είχε βρεθεί πολύ μικρότερη απ’ αυτή των οιστρογόνων που υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα μας. Έκτοτε, πολλές μελέτες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, όπως η πιθανότητα τα parabens να δρουν συνεργατικά, όταν γίνεται έκθεση μας σε χημικά που περιέχουν οιστρογόνα. In vitro μελέτες έδειξαν, πως μπορούν να αυξήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού, όπως κάνουν και τα οιστρογόνα. Δεν υπήρχε όμως λόγος ανησυχίας, εξ αιτίας της χαμηλής περιεκτικότητας των προιόντων σε parabens.

Μια τελευταία έρευνα, ανακάλυψε πως 5 από τα 6 ευρέως  χρησιμοποιούμενα parabens, βρέθηκαν  αυτούσια ( χωρίς να έχουν μεταβολιστεί ή αλλοιωθεί χημικά ) σε ανθρώπινους ιστούς , οι οποίοι προέρχονταν από καρκινικούς όγκους που αφαιρέθηκαν από μαστούς. 

Αυτή η μελέτη απέσπασε το μερίδιο του λέοντος από το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ωστόσο, αυτή η μελέτη έτυχε αυστηρής αντιμετώπισης από την ακαδημαική κοινωότητα, εξ αιτίας των σοβαρών της παραλείψεων. Έτσι, οι επιστήμονες  κατέληξαν πως απαιτείται περεταίρω διερεύνηση του θέματος.

Οι πιο πάνω έρευνες, ανάγκασαν τον Αμερικάνικο οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων να βγάλει μια ανακοίνωση ( 24/3/2006 ), πως επί του παρόντος δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας του καταναλωτικού κοινού για την χρήση προιόντων, που περιέχουν parabens και έχουν λάβει έγκριση για την κυκλοφορία τους. Όπως και ο Ευρωπαικός οργανισμός έτσι και το FDA και το CIR ( οργανισμός υπεύθυνος για την σύσταση των καλλυντικών προιόντων ) με δήλωσή τους, θα συνεχίσουν να αναλύουν τα δεδομένα των προηγούμενων αλλά και των επόμενων μελετών, προκειμένου να ενημερώσουν έγκαιρα το καταναλωτικό κοινό.

Ιδιαίτερα για τα δερμοκαλλυντικά που διαθέτουν τα φαρμακεία και που ανήκουν στην κατηγορία των υποαλλεργικών προιόντων, υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος, ώστε να περιέχουν parabens στο μικρότερο δυνατό ποσοστό σε αυτά.

Τις περισσότερες φορές, η περιεκτικότητα των προιόντων, σε parabens, είναι η ίδια με αυτή των φαρμάκων.